Een scootmobiel kopen en het belang van veilig rijden

Scootmobiel aanschaffen

Scootmobielen hebben een grote impact op de mobiliteit van minder validen. Ze spelen ook een belangrijke rol in het aantal verkeersongelukken. Is het na een scootmobiel kopen verplicht om een rijbewijs te halen? Op deze pagina vertellen we hoe je verantwoord op een scootmobiel kunt rijden.

Moet je een rijbewijs halen voor scootmobielen?

Nee, wanneer je ouder bent als 16 jaar mag je op een scootmobiel rijden. Je hoeft dus geen lessen te volgen of een examen af te leggen. Je moet uiteraard wel op de hoogte zijn van de verkeersregels. Wanneer je niet voldoet aan de regels kun je niet alleen een fikse boete krijgen, je kunt jezelf of anderen ook in gevaar brengen. Wanneer je niet zo bekend bent met de laatste regels, of niet zo behendig bent in het verkeer, dan is het zeker aan te raden om in de boeken te duiken en wat praktijklessen te nemen.

Let: Een kentekenplaatje is niet nodig bij een elektrisch scootmobiel, een WA verzekering wel.
Scootmobiel kopen

Scootmobiel rijlessen

Er zijn behoorlijk wat opties bij een scootmobiel kopen. Op Fastfuriousscooters.nl zie je een overzicht van de meest populaire merken en modellen. Er zijn daarom geen algemene rijlessen zoals dit bij auto’s het geval is. In principe voldoen alle auto’s aan dezelfde kenmerken. Wanneer je les neemt in een Volkswagen Polo, dan kun je later ook met een Toyota Prius rijden om maar een voorbeeld te noemen. Bij een scootmobiel kopen zul je niet alleen voor een specifiek type kiezen, de kans is groot dat je ook modificaties wilt aanbrengen. Denk aan achteruitkijkspiegels of een voetbediening in plaats van een gashendel. Er zijn ook opties om de mobiel zelf af te laten remmen wanneer je de handgreep loslaat. Bij elkaar opgeteld zijn er zoveel mogelijkheden dat standaard lessen eigenlijk niet mogelijk zijn. Je zult dus lessen moeten volgen op je eigen scootmobiel.

Scootmobiel

Waar kun je les nemen?

In veel gemeenten worden scootmobiellessen gratis of tegen een relatief lage prijs aangeboden. Dit kan via de lokale gemeente gaan, de ANWB, VVV of andere organisatie. Er zijn daarnaast ook lokale non-profit initiatieven of commerciële bedrijven die les kunnen geven. Binnen het basispakket van de zorgverzekering zijn maximaal tien uren ergotherapie opgenomen per kalenderjaar, daar vallen rijlessen ook onder. Het is wel mogelijk dat je bij de huisarts naar een doorverwijzing moet vragen naar de ergotherapeut. Zoals gezegd; je hoeft geen lessen te nemen, er ligt ook geen rijbewijs in het verschiet, je kiest er zelf voor om jouw kennis van de regels en je eigen scootmobiel op te vijzelen.

Is rijden zonder rijles verantwoord?

Je mag tot 6 km/u op de stoep rijden. Dat is niet zo snel, maar je kunt nog steeds per ongeluk een spelend kind omver rijden. Op het fietspad mag je tot 25 km/u rijden, je mag ook op de rijbaan tussen de auto’s rijden. Klinkt dat een beetje eng? Jazeker, daarom moet je op de hoogte zijn van de verkeersregels, en op wegen rijden waar je vlot vooruit kunt zonder brokken te maken. Op de stoep is verlichting niet verplicht, toch raden we wel aan om een scootmobiel te kopen met verlichting. In de winkel van Fastfuriousscooters.nl kun je ook precies zien welke opties er zijn zoals spiegels, een andere zithoogte of instap. Dat rijdt niet alleen veiliger maar je geniet ook van verhoogd rijcomfort.

Scootmobiel aanschaffen

Dus …. een scootmobiel kopen?

Wil je een scootmobiel kopen? Kijk dan direct op Fastfuriousscooters.nl, de specialist in alle soorten scooters waaronder ook scootmobielen. Er zijn verschillende merken en modellen verkrijgbaar die ieder hun eigen positieve kenmerken hebben, gelukkig ook in betaalbare prijsklassen. En als je nog vragen hebt over deze voertuigen kun je het beste even contact opnemen met de specialisten van de winkel.

Related Post