En bedrijfsauto verzekeren, hoe ga je te werk?

Het afsluiten van een autoverzekering is natuurlijk niet alleen maar mogelijk voor consumenten. Ook professionelen kunnen ervoor kiezen om voor hun zakelijk voertuig een bepaalde verzekering af te sluiten. Een bedrijfsauto verzekeren verloopt in de praktijk in principe op min of meer dezelfde manier als het verzekeren van een voertuig van particulieren. Een belangrijk verschil om rekening mee te houden is vaak terug te vinden in de exacte voorwaarden die er aan verbonden zijn. Zo is het mogelijk dat een bedrijfsauto enkel en alleen is verzekerd  wanneer ze daadwerkelijk kilometers aflegt in functie van het bedrijf waarop ze staat ingeschreven. Hoe dan ook, wil jij graag meer ontdekken over het verzekeren van een bedrijfsauto? Verdiep je dan zeker even in de onderstaande informatie! 

Waarom verschilt een bedrijfsauto van een privé voertuig?

Wanneer je de verzekeringen van naderbij gaat bekijken die worden aangeboden voor bedrijfsvoertuigen zal je kunnen concluderen dat deze in de basis eigenlijk precies hetzelfde zijn als de verzekeringen die voor private auto’s beschikbaar zijn. Dit betekent dat je voor het afsluiten van een bedrijfsautoverzekering een keuze zal kunnen maken tussen deze opties:

 1. De WA-verzekering;
 2. De beperkt cascoverzekering; 
 3. De volledige cascoverzekering; 

Waarom is een bedrijfsauto verzekeren dan niet gewoon mogelijk door middel van een gewone autoverzekering voor particulieren? Daar zijn toch wel verschillende redenen voor aan te geven. De eerste reden heeft te maken met het feit dat er andere ritten moeten worden verzekerd  met een zakelijke verzekering. Bovendien is het eveneens zo dat er een iets grotere kans bestaat om geconfronteerd te worden met schade. Dit bijvoorbeeld omdat er gebruik kan worden gemaakt van speciale materialen voor in bijvoorbeeld de bouwsector. 

Naast bovenstaande wordt er bij een bedrijfsauto verzekeren eveneens vanuit gegaan dat deze auto veel meer kilometers zal afleggen dan bij een particulier voertuig het geval is. Dit is natuurlijk het gevolg van het feit dat mensen die een bedrijf vertegenwoordigen bijvoorbeeld vaak naar klanten thuis moeten gaan. Daarnaast is het ook mogelijk dat er dient te worden gewerkt op verschillende plaatsen. Hoe dan ook, aard en het karakter van een bedrijfsauto zorgen ervoor dat het afsluiten van een zakelijke autoverzekering een must is.

Hoe jouw bedrijfsauto verzekeren? 

Hierboven hebben we reeds de drie mogelijke verzekeringen op een rijtje gezet die je voor jouw bedrijfsauto zou kunnen afsluiten. Dit is natuurlijk nog maar het begin. Hoe weet je nu namelijk welke van deze verschillende opties voor jou het interessantst is? Dit wordt bepaald aan de hand van de hieronder aangegeven zaken. 

 1. Heb je een nieuwe of een tweedehandse bedrijfsauto aangekocht? 
 2. Hoeveel kilometers ga je afleggen met de bedrijfsauto die je wil laten verzekeren? 

In eerste instantie moet je dus kijken naar de waarde van je bedrijfsauto. Bij het aankopen van een nieuw en duur voertuig is het immers niet meer dan logisch dat je ervoor zal willen kiezen om je auto zo compleet mogelijk te laten dekken. Dat kan dan enkel en alleen gebeuren door middel van een beperkte of zelfs een volledige cascoverzekering. De reden waarom niet iedereen voor een bedrijfsauto verzekeren voor deze opties moet kiezen is deels te wijten aan het feit dat er uiteraard vrij aanzienlijke kosten aan verbonden zijn. 

Niet alleen de waarde van je bedrijfsauto is een belangrijke factor om rekening mee te houden bij het afsluiten van een bepaalde autoverzekering. Je moet namelijk in de praktijk ook steeds rekening houden met het aantal kilometers die worden afgelegd. Des te meer kilometers je aflegt met je bedrijfsauto, des te beter en bovendien ook omvangrijker uiteraard de dekkingen dienen te zijn. Als je hier rekening mee houdt zal je kunnen vaststellen dat je bedrijfsauto verzekeren in de praktijk altijd op de meest optimale wijze kan gebeuren.

Aanvullende dekkingen afsluiten of niet?

Eveneens een niet onbelangrijk punt om bij een bedrijfsauto verzekeren bij stil te blijven staan heeft te maken met het eventueel afsluiten van aanvullende dekkingen. Wat deze dekkingen betreft zou je in de praktijk kunnen denken in de richting van onder meer:

 • Een inzittendenverzekering;
 • Een rechtsbijstandsverzekering; 

Ondanks het feit dat de bovenstaande twee extra dekkingen zeer interessant kunnen zijn brengen ze wel extra kosten met zich mee. Op dit vlak dien je dan ook altijd even goed na te denken of deze extra dekkingen de meerprijs waard zijn of niet. 

Goedkoop een bedrijfsauto verzekeren

De premie die je bij een bedrijfsauto verzekeren dient te betalen wordt beïnvloed door menig aantal verschillende zaken. Dit is iets waar heel wat bedrijven in de praktijk eigenlijk onvoldoende bij stil blijven staan. Dit zorgt ervoor dat ze eigenlijk hun verzekering afsluiten tegen een prijs die veel te hoog ligt. Wanneer je goedkoop een bedrijfsautoverzekering wenst af te sluiten is het sowieso aan te raden om met de onderstaande zaken rekening te houden:

 1. De premie van een bedrijfsautoverzekering kan sterk verschillen; 
 2. Zorg ervoor dat je niet nodeloos een te dure verzekering gaat afsluiten; 
 3. Verdiep je even in de mogelijkheden van het eigen risico; 
 4. Sluit geen extra dekkingen af die je in de praktijk helemaal niet nodig hebt; 

Het eerste aandachtspunt zorgt ervoor dat je er op verschillende vlakken goed aan doet om een vergelijking uit te voeren. Dit geldt niet alleen voor de verschillende soorten bedrijfsautoverzekeringen die er bestaan, maar ook voor wat betreft de prijs bij verschillende verzekeraars. Een objectieve vergelijking voor jouw bedrijfsauto verzekeren uitvoeren zal je dan ook in de praktijk altijd een aanzienlijk scherper prijskaartje opleveren voor wat het afsluiten van jouw verzekering betreft. 

Let op, de laagste premie is niet altijd mogelijk!

Tot slot nog een belangrijke tip. Bij een bedrijfsauto verzekeren is het lang niet altijd mogelijk dat je aanspraak kan maken op de laagst mogelijke premie. Dat kan onder meer het gevolg zijn van het feit dat je bedrijfsauto bijvoorbeeld niet over de meest optimale specificaties beschikt. Daarnaast kan ook het schadeverleden van de bestuurder daarvoor verantwoordelijk zijn. In ieder geval, wil je graag je bedrijfsauto verzekeren tegen de meest interessante verzekeringspremie? Dan zijn er duidelijk behoorlijk wat verschillende zaken waar je rekening mee zal willen houden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Related Post